Take a fresh look at your lifestyle.

Bebeklerde Kulak İltihabı

0

Kulak iltihabı, her ne kadar bebeklerin en az bir kez karşılaştığı bir durum olsa da; soğuk algınlığı ve grip mevsimi geldiğinde, çocuğunuzu korumanız için kanıtlanmış yöntemler vardır…

Bu konuda yapılan çalışmalar, her üç bebekten ikisinin, hayatının ilk üç yıllık döneminde orta kulak iltihabı ile karşılaştığını göstermektedir. Bebekler, özellikle 2 yaşından önce, kulak iltihabına karşı daha savunmasız olurlar. Bunun nedeni, bağışıklık sisteminin gelişimini sürdürmesi ve normal sıvının orta kulaktan boğazın arkasına akmasını sağlayan geçiş yolu daha dar ve yatay olmasıdır.

Daha önce kulak iltihabı geçirmiş bir yetişkinseniz, ne kadar acı verici olabileceğini bilirsiniz ve bebeğinizin de bunu yaşıyor olması, sizi üzebilir. Ancak ne yazık ki, bebeklerde kulak iltihabı oldukça yaygındır.

Bebeklerde Kulak İltihabı Neden Olur?

Bir kulak iltihabı; orta kulakta görülen bakteriyel bir enfeksiyon sonucu oluşur. Genellikle, alerji ya da soğuk algınlığı ile başlar. Bu, daha sonra orta kulak ve üst boğaz arasındaki geçişin tıkanmasına neden olabilir. Bunun sonucunda; kulak zarının hemen arkasındaki bölgelerde sıvı birikmesi ve iltihaptan kaynaklanan baskı acıya neden olur.

Bebeklerde Kulak İltihabı Nasıl Anlaşılır?

İki yaşın altındaki bir bebek, “Kulağım çok ağrıyor” diyemediğinden, bu dönemde bebeklerde kulak iltihabının tespit edilmesi zor olabilir. Uzmanlar; iştahsızlık, ağlama, sinirlilik ve özellikle soğuk algınlığı gibi belirtilerin yanında, yükselen ateşe de dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, bebeklerde kulak iltihabı oluştuğu zaman; uykuya daldıklarında orta kulaktaki basınç arttığından, çoğu zaman uyuyamazlar. Bebeğinizin kulağından sıvı geldiğini görürseniz, bu kulak iltihabının bir belirtisi olabilir.

Bebeklerde Kulak İltihabı Tedavisi

Burada iyi haber şu ki; çoğu kulak iltihabı, kendiliğinden geçiyor. Bazı uzmanlar, kendiliğinden geçmesini beklemenizi önerirken, bazıları antibiyotik verebiliyor. Çocuğunuz 6 aylıktan büyükse, iyi görünüyorsa ve ateşi yüksek değilse, antibiyotik vermek için biraz daha bekleyin. Bebeğiniz 1-2 sonra herhangi bir iyileşme belirtisi göstermiyorsa, doktoruna danışabilirsiniz. Bebeğiniz 6 aylıktan küçükse; doktorunuz, semptomlara bağlı olarak antibiyotik reçete edebilir. Yine de, bebeklerde kulak iltihabı endişe edilecek bir durum değildir ve her zaman ilaç tedavisi gerektirmediğinden, ona antibiyotik vermeden önce mutlaka doktoruna danışmayı ihmal etmeyin.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Cevap bırakın