Bebeklerde Kulak İltihabı Nasıl Geçer?
Bebeklerde kulak iltihabı tedavisinin nasıl yapılacağı; iltihabın şiddetine ve çocuğunuzun yaşına bağlıdır. Ciddi bir iltihaplanma varsa, doktorunuz bir antibiyotik verebilir. Ancak kulak iltihabı olan çocukların çoğu, ilaç kullanmadan iyileşir. Bebeğinize herhangi bir ilaç vermeden önce, daha şiddetli belirtilerin gelişip gelişmediğini görmek için beklemek en iyisidir.
- Bebeğiniz 6-24 aylık arasındaysa ve yalnızca bir kulağında hafif semptomlar varsa ya da en az 2 yaşındaysa ve 1 ya da 2 kulağını etkileyen hafif semptomlar varsa, ilk önce onun durumunu kontrol edin.
- Bebeğiniz, herhangi bir tedavi uygulamadan 48-72 saat içinde iyileşmiyorsa, antibiyotik kullanmaya başlamayı düşünebilirsiniz.
Antibiyotik Kullanımı Ne Zaman Gereklidir?
Uzmanlar, antibiyotik tedavisini, şu durumlarda önermektedir:
- 6 aylıktan küçük bebekler. Bu dönemde, bebeklerin kulak iltihabından kaynaklanabilecek komplikasyonlara karşı güçlü bir bağışıklık sistemi yoktur.
- Kulak iltihabına eşlik eden; yüksek ateş, terleme, yorgunluk ya da hızlı kalp atışı olması durumunda.
- Her iki kulağı etkileyen semptomları olan 2 yaşından küçük çocuklar.
Doktorlar, genellikle antibiyotik reçete etmeyi sevmezler; çünkü, antibiyotik kullanımı ile daha fazla bakteri dirençli hale gelir. Ayrıca bir çocuğa antibiyotik vermek, sindirim sistemini sağlıklı tutmaya yarayan vücuttaki iyi bakterileri de öldürmektedir. Bununla birlikte bir kulak iltihabı; bakteriler ya da bir virüsten de kaynaklanıyor olabilir.
Bebeğimin Kulak Ağrısını Nasıl Azaltabilirim?
Doktorunun önereceği ilaçlar, ağrıyı azaltabilir. Bebeğiniz 3 aylıktan küçükse, ona herhangi bir ilaç vermeden önce doktoruna danışmalısınız. Bununla birlikte, kulak damlaları ve çocuğunuzun kulağına tutacağınız sıcak bir kompres de ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir. Bu süreçte, çocuğunuzu daha fazla sıvı almaya teşvik edin; çünkü yutkunma, orta kulağı boşaltmaya ve ağrının oluşturduğu baskının azalmasına yardımcı olur. Bunlara ek olarak:
- Bebeğinizi en az 6 ay boyunca emzirin. Anne sütü, doğal olarak kulak iltihabı oluşumu riskinin azalmasını sağlar.
- Bebeğinizi emzirirken onu dik tutun ve başının, vücudunun geri kalan kısmından daha yüksek olmasını sağlayın.
- Yatarak emzirilen bebeklerde, kulak iltihabı gelişme riski daha yüksektir.
- Bebeğiniz 6 aylık ve daha büyükse, emzik kullanması durumunda kulak iltihabı gelişme riski de artar.
- Bebeğinizi sigara dumanından koruyun; çünkü sigaraya maruz kalmak, iltihaplanma riskini arttırmaktadır. Evinizde, dumansız bir hava sahası oluşturun ve bebeğinizi sigara dumanının olduğu yerlere götürmeyin.
Konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için “Bebeklerde Kulak İltihabı” başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.