Bebeklerde Konak Neden Olur? Nasıl Geçer?
Konaklar genellikle yeni doğan bebeklerde görünür ve anneleri telaşlandırır. Konak sarı renkte olan ve hafif yağlı pul pul dökülen bir durumdur. Genellikle ilk 3 aylık bebeklerde çok daha fazla görünür. Aslında halk arasında sadece saç bölgesinde olur diye bilinse de kulak, kaş ve yüz kısmında da görünebilir.
Konak Neden Olur?
Bebeklerde konak neden olur? Yapılan araştırmalara göre neden gelen hormonların etkisi vardır. Yani bu bir hijyen durumu ile alakalı değil hormonsal bir durum ile alakalıdır.
Bebeğim Konak Mı Oldu?
- Eper pul pul derisi kalkıyor ve biraz yağlıysa
- Saçı dökülüyorsa
- Kızarıklıklar ve kabuklar varsa
- Beyaz ve sarı renkte ölü deriler oluşuyorsa bebeğinizde konak olabilir.
- Konak olan bebeğe neler yapılabilir
- Konak olan bebeğiniz içine endişelenmenize gerek yoktur. Sadece yapmanız gerekenleri yaparak bu süreç atlatabilirsiniz.
- Bebeğiniz doğduğundan itibaren bebekler için yapılan özel taraklar ile saçını taramalısınız
- Kabukları kendiniz koparmamalı ya da soymamalısınız
- Kabuklu bölgeyi nemli tutunuz. Zeytinyağı ile ya da bebek yağı ile masaj yapabilirsiniz.
- Her gün bebek şampuanı ile yıkamalısınız.
Bunlardan sonra bebeğinizin konağı yavaş yavaş geçmeye başlayacak. Bu süreçte korkmanız gereken bir durum yoktur. Sadece dikkat etmenize rağmen konak geçmiyorsa ve bu süre uzuyorsa o halde bir doktora başvurmalısınız.
Genellikle böyle bir duruma gerek kalmaz ve konak kendiliğinden geçmeye başlar. Bu süreçte doğru ürünler kullanmaya özen gösteriniz. Özellikle saç fırçası olarak bebekler için yapılan özel fırçaları tercih ediniz.
Konak her çocukta görülecek diye bir duru yoktur. Daha önceki bebeğinizde olmamış olabilir ama bir sonra ki bebeğinizde ortaya çıkabilir. Korku duymanıza gerek yoktur. Kontrol altına almanız ve olası bir geçmeme durumunda doktorunuza başvurmalısınız.