Bebeklerde Kolik Nedir? Nasıl Geçer?
Bebeklerde kolik için mucizevi bir tedavi yoktur; ancak biraz deneme-yanılma yaptıktan sonra, bebeğinize yardımcı olabilecek bir şeyler bulabilirsiniz!
Kolik Nedir?
Bebeklerde kolik teşhisi için çoğu doktor, “üçlü kuralı”na bakar: üç ay boyunca, haftada 3 ya da daha fazla, günde 3 ya daha uzun süre boyunca ağlayan bir bebek. Sağlıklı bir bebekte aşırı ağlama, kolik belirtisi olabilir ve belirtiler, çoğu zaman akşamları daha da kötüleşir. Bebeklerin yaklaşık %10-20’sinde kolik görülür.
Bebeğinizin kolik olması durumunda bacaklarını yukarı doğru çekebilir, yumruklarını sıkabilir, ağlayabilir ve ağladığında ağrısı varmış gibi görünür. Yine de, koliğin sebebi olduğunu düşünmek yerine, doktorunuzun bir kulak veya mesane enfeksiyonu gibi diğer durumları kontrol etmesi de iyi bir fikirdir. İlk olarak bebeğinizin sağlıklı olduğundan emin olmalısınız.
Bebeklerde Kolik Nedenleri?
Koliğin nedeni tam olarak bilinmese de, normal gelişim aralığının içinde olduğuna inanılır. Çünkü bebeklerin büyük bir bölümü, 30 dakika ile iki saat arasında ağlar. Ayrıca, her bebeğin farklı bir mizacı olduğu da unutulmamalıdır. Bazı bebekler hassas oluşlarının bir sonucu olarak, kolayca ağlayabilirler. Bu konuda yapılan çalışmalar, kolikli bebekler ve yaşıtları arasında, yaşamın ilerleyişi, zeka ya da öfkesinde hiçbir fark olmadığını göstermektedir. Bu nedenle, bebeğiniz kolikse, birkaç yıl sonra ergenliğe girdiğinde her anne baba kadar zorlanacağınızdan emin olabilirsiniz, fazlası değil!
Bebeklerde Kolik Nasıl Geçer?
Kolik görülen bebeklerin küçük bir yüzdesinde, annenin beslenmesinde yer alan süt ürünlerinin emzirilen bebek için sorun olabilir. Bebeğinizdeki koliğin, süt ürünlerinden kaynaklanabileceğini düşünüyorsanız, 7-10 gün boyunca, beslenme programınızdaki süt ve süt ürünlerine ara vermeyi deneyin. Eğer iyiye doğru bir değişim varsa, süt ürünlerini yavaş yavaş yeniden programınıza dahil edebilirsiniz.
Bazı bebekler, battaniyede sallandıklarında ya da kundaklandıklarında buna iyi tepki verirler. Anne ve babalar genellikle daha pahalı seçeneklere para harcıyor, ancak bunların işe yarayacağının bir garantisi yok. Başka hiçbir şey işe yaramıyorsa; bebeğinizi karanlık bir odaya sokmayı ve birkaç dakika sonra ağlamasının yavaşlayıp yavaşlamadığını gözlemleyebilirsiniz.
Bebeğinizin ağlama zamanlarını ve kullandığınız yöntemlerin bir günlüğünü tutmak, bebeklerde kolik ile mücadelede işinize yarayabilir. Günlük tutmak, yalnızca nelerin işe yaradığını anlamanıza yardımcı olmaz, size bir miktar umut da verir.