Bebeklerde Kansızlık Belirtileri
Bebeklerde Kansızlık Belirtileri
Bebeklerde kansızlık belirtileri görülebilir. Bu hastalığın bir diğer ismi ise anemidir. Çok sık görülen bir terim olmakla beraber ne yazık ki az sayıda anne, aneminin ne anlama geldiğini biliyor. Kuşkusuz, ebeveynleri düzenli olarak doktorlarına çocuğun biraz solgun olduğunu söyleyerek, anemi var mı? diye sorarlar. Gerçekten aneminin ilk belirtisi solgunluktur fakat beyaz tenli her çocuğun anemisi yani kansızlık olduğu anlamına gelmez. Çoğu zaman, cildin rengi yanıltıcıdır. Bu yüzden bebeklerde kansızlık belirtileri testlerle belirlenebilmektedir. Anemiyi doğrulamak için kan testleri yapılmalıdır.
Anemi Nedir?
Kırmızı kan hücreleri, kanımızda dolaşan ve hemoglobin içeren hücrelerdir. Hemoglobin oksijeni vücudun çeşitli organlarına taşır ve karbon dioksiti vücuttan atmak için akciğere transfer eder. Yani kırmızı kan hücrelerinin sayısı azalırsa veya kırmızı hücrede bulunan hemoglobin miktarı azalırsa, anemiye sahibiz. Vücudun çeşitli organlara oksijen aktarma yeteneğini otomatik olarak azaltır.
Anemi Neden Olur?
Anemi aşağıdakilerden birinin sonucu olabilir:
- Demir anemisine yol açan daha yaygın demir eksikliği ile birlikte hemoglobin yapmak için gerekli çeşitli maddelerin eksikliği,
- Vücudun dışında veya vücudun kendi içinde kan kaybı. Örneğin hemolitik anemi, kan kaybına bağlı anemi,
- Kırmızı hücrelerin veya hemoglobinin üretimi veya işleviyle ilişkili kalıtsal veya edinsel anormallikler. Örneğin; Akdeniz anemi, orak hücreli anemi olarak gözükmektedir.
Kansızlık Belirtileri
Bebeklerde kansızlık belirtileri ilk olarak solukluktur. En önemlisi çocuğun dudakları ve çocuğunuzun göz kapaklarının altındaki yüzeydir. Cilt rengi genellikle bizi yanlış yönlendirir. Aslında, çocuğu günlük olarak gören anne babalar bunu anlayamayabilir, ancak genellikle bir akraba veya arkadaş tarafından algılanır. Çocuğun her gün görülmediği anlar çocuk huzursuz, yorgun veya uykulu olabilir. Kalbin sıkılaşması artıyorsa anemi türüne bağlı aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir.
- Hemolitik anemi rahatsızlığına çocuğunuz yakalanabilir. Belirtileri; sarılık (sarı cilt rengi) ve idrar benzeri konyak…
- Orak hücre anemisinde çocuk eklemlerde veya karında ağrılar olabilir. Ayrıca diğer belirtiler ise eller ve ayaklarda ateş ile birlikte kabarcık görülmesi.
- Çocuk aplastik anemi; yara, burun, böbrekler, mide-bağırsak sisteminde kanama, vücutta çürükler gösterebilir.
Kansızlık Tedavisi
Bebeklerde kansızlık belirtileri önlemek için demir gıdaları takviye olarak kullanılmaktadır. Demir eksikliği anemisi olan hastalarda demir, günde bir kilogram vücut ağırlığı başına 6 MG’lık bir dozda uygulanır. Demir sülfat genellikle tercih edilir, ancak yemeklerin arasında günde iki kez alınan diğer formülasyonlardan daha ağır basmıyor gibi görünmektedir. Yan etkilerin ortaya çıkması üzerine, doz azaltılır ve yemeklerle alınır, ancak bu, emilimi %40 azaltır.