Bebeklerde İnek Sütüne Geçiş: Nasıl ve Ne Zaman Tanıtılmalı?
Bebekler, inek sütünü kolayca sindiremezler. İnek sütü, bebeğinizin henüz olgunlaşmamış böbreklerini yorabilen, yüksek miktarda protein ve mineral içerir. Ayrıca inek sütü; bebekler için doğru miktarda demir, C vitamini ve diğer besin maddelerine sahip değildir. Hatta bazı bebeklerde demir eksikliğine bağlı kansızlığa neden olabilir; çünkü inek sütü proteini, proteini sindirim sisteminin iç yüzeyini tahriş edebilir ve bu da dışkıda kan oluşmasına neden olabilir. Son olarak, inek sütü bebekler için en sağlıklı yağ türlerini sağlamaz. Ancak, çocuğunuz onu sindirmeye hazır olduğunda; tahıl, sebze, meyve ve et içeren katı gıdaların dengeli beslenmesini tamamlayabilir.
Bebekler İnek Sütü İçmeli Mi ?
Süt, güçlü kemikler ve dişler oluşturan ve kan pıhtılaşması ve kas kontrolünü düzenlemeye yardımcı olan zengin bir kalsiyum kaynağıdır. Aynı zamanda, vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olan ve kemik büyümesi için çok önemli olan birkaç D vitamini kaynağıdır. Süt ayrıca çocuğunuza gün boyu ihtiyaç duyduğu enerjiyi vermek için protein ve karbonhidratlar sağlar.
Soru- Cevap
Sütü tanıtmaya başladıktan sonra emzirmeyi sonlandırmalı mıyım?
İnek sütünü tanıttıktan sonra, bebeğinizi emzirmeyi bırakmanıza gerek yoktur. Hem uzmanlar, emzirmeyi sevdiğiniz sürece, çocuğunuzun ilk doğum gününe kadar emzirmeye devam etmenin iyi olduğunu söylüyor.
Bebeğim günlük ne kadar süt içmeli?
1 yaşındaki çocuğunuz, 1-1.5 bardak inek sütünden; yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini alabilir. 2 yaşına geldiğinde, çocuğunuz her gün 2 bardak inek sütü ya da diğer süt ürünlerini alması gerekir. Ancak, çocuğunuza günde 4 bardaktan fazla süt vermeyin. Eğer çocuğunuz yeni yürümeye başladıysa, susadığında ona su verin.
Bebeğim inek sütünü istemiyor, ne yapabilir?
Bazı küçük çocuklar, inek sütüne hemen alışırlar, ancak bazıları, anne sütüne göre farklı bir dokuya, tada ve hatta sıcaklığa sahip olduğundan, inek sütünü sevmeyebilir. Çocuğunuz için böyle bir durum söz konusuysa, ilk önce inek sütünü biraz anne sütü ile karıştırarak vermeyi deneyin. Daha sonra, oranı %100 inek sütüne çıkarana kadar azaltarak devam ettirin.
Çocuğum için organik süt mü almalıyım?
Bu tür sütlerin çocuklar için daha iyi olduğuna dair kesin bir kanıt yok, ama onlara zararı da yok. Ayrıca organik sütler, daha pahalı olma eğilimindedir. Bir karar vermenize yardımcı olması için, süt ve organik gıdalardaki büyüme hormonları hakkında bilgi edinin. Bununla birlikte uzmanlar, çocuklara çiğ ve pastörize edilmemiş süt verilmesini önermemektedir.