Bebeklerde Bronşit Belirtileri
Bebeklerde Bronşit Belirtileri
Bebeklerde sıklıkla görülen hastalıkların başında bronşit gelir. Bronşit, yetişkinlerde de bulunmasına rağmen bebeklerde daha çok dikkat edilmesi gereken hastalıklar arasında yer alır. Genel anlamda üşütme veya virüs kapılması gibi nedenlerden dolayı görülen hastalık dikkate alınmadığında ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle bebeklerde bronşit belirtileri hakkında bilgi sahibi olunmalı ve doktor kontrolleri aksatılmamalıdır. Bebeklerin bağışıklık sistemi henüz gelişmediğinden dolayı bronşit bebekleri daha çok etkileyebilir.
Bebeklerde Bronşit Nedir?
Bronşit, akciğerde meydana gelen iltihap olarak düşünülebilir. Akciğerlerin tıkanması ve hava kanallarında bulunan bronşcukların artık görevini yerine getirememesi olarak tanımlanabilir. Bebeklerde bronşit belirtileri genelde grip gibi durumlar ile karıştırıldığından dolayı dikkat edilmesi gerekir.
Bronşit Belirtileri Nelerdir?
Kış aylarında daha sık görülen hastalıklardan olan bronşit bebeklerde sıklıkla griple birlikte ortaya çıkar. Bebeklerde bronşit belirtileri arasında burun akıntısı, öksürük gibi sayılabilen bariz durumlar gözlemlenir. Burunda tıkanma, nefes alışlarda duyulan hırıltı, boğazın ağrıması, ateşlenme, öksürüğe balgamın eklenmesi, iştah yoksunluğu, nefes alırken zorlanma, halsizlik ve sinir hali gibi diğer belirtiler de bebeğinizin hastalığına eklendiğinde doktorunuza başvurmanız önerilir.
Hangi Bebeklerde Daha Çok Görülür?
Her hastalık grubunda olduğu gibi bu hastalık için de bazı gruplar daha fazla risk altındadır. Bunun nedeni ise bağışıklık sistemi ile alakalı olur. Bebeğinizin bağışıklığının yeterince gelişmemesi hastalıklara yakalanma riskini artırır. Sigara içilen bir ortamda bebeğin bulunması da aynı şekilde bu durumu artıracaktır. Bebeğinizin, zehirli gazlar ile karşı karşıya kalması da aynı şekilde bu ihtimali artırır. Astımı olan bebeklerde bronşit gelişimi daha hızlı şekilde ilerleyebilir. Bademciklerin şişmesi ve kronik sinüzitin olması da aynı şekilde risk faktörlerini artıracaktır.
Bebeklerde Bronşit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bronşit tedavisi, ortalama 2 veya 3 hafta kadar sürecektir. Genelde doktorunuz tedavi için antibiyotik veya antibiyotik içerikli şurup verecektir. Bebekte nefes almayı etkileyecek herhangi bir sorun olması halinde ise solunum cihazı kullanılması söz konusu olur. Doktorunuzun belirlediği reçete ve verdiği önerilerden dışarı çıkmadan bebeğin rahat nefes almasına imkan tanıyacak şekilde destek vermek gerekir.