Bebeklerde Boy/Kilo Cetveli
Bebeğinizin hayatının ilk yılı boyunca, sabit bir şekilde kilo almasını sağlamanız zor olabilir. Bebekler, farklı kilo ve boy oranlarında ve pek çoğu, sağlıklı bir şekilde dünyaya gelir. Yine de, bebeğinizin büyümesinde, öngörülebilir bir yol izlenebilir. Bebeğinizin hayatının ilk yılında, büyümesini ve gelişimini takip etmek için, aşağıdaki bilgileri göz önünde bulundurmanızı öneririz:
Doğumdan başlayarak, 6. aya kadar bir bebek; ayda ortalama 1.5- 2 cm uzamaktadır ve haftada ortalama 140- 200 gram almaktadır. Bebeğiniz 5 aylık olduğunda, doğum kilosunun ortalama iki katına çıkacaktır. 6. ay ile 12. aylar arasında bir bebek, her ay ortalama 1 cm uzar ve haftada ortalama 85- 140 gram alır. Birinci yılı dolduğunda, bebeğinizin kilosunun, doğum kilosunun ortalama 3 katına çıktığını gözlemleyebilirsiniz.
Siz bebeğinizin gelişimini takip ederken, bir yandan da bebek doktorunuz; bebeğinizin büyümesini, standart büyüme grafiğinden takip ederek, rutin muayeneler sırasında izleyecektir. Birçok sağlıklı bebeğin; dönem dönem daha az kilo alabileceğini ya da daha yavaş uzayabileceğini unutmayın.
Yenidoğan Bebek Gelişimi
Yenidoğan bebekler, çok hassastır. Ayrıca, bebeğiniz doğumdan hemen sonra biraz kilo verirse çok fazla endişelenmeyin. Bu durum, bebeklerin büyük bir bölümünde görülmektedir. Sağlıklı bir bebek, doğum ağırlığını 10-12 gün içinde yeniden kazanır. Bu dönemde bebeğiniz, anne sütü ya da formülü ile beslenmelidir. Bebeğinizin alerjik veya hassas reaksiyonları varsa doktorunuza danışın, çünkü bu; yediğiniz bir şeyin veya kullandığınız formülün bir sonucu olabilir.
Kilo Alımını Değerlendirirken Akılda Tutmanız Gerekenler
Doğumdan sonraki ilk 3-4 günlük zaman diliminde, bebeğinizin ortalama %5’lik bir kilo kaybı yaşaması normaldir. Bazen, %10’luk bir kayıp da normal kabul edilmektedir. Ancak bu kilo kaybı, emzirmenin değerlendirilmesi gerektiğinin bir işaretidir. Bebeğiniz ilk günlerde fazla kilo kaybettiyse ya da erken dünyaya geldiyse, doğum kilosunun yeniden kazanılması daha uzun sürebilir.
Bebeğinizin kilo ve boy gelişimi ile ilgili her zaman doğru sonuçlar elde etmek için, her zaman aynı ölçü araçlarını kullanılmalıdır. Farklı araçlar, farklı sonuçlar verebilir. Ayrıca; kıyafetler, bebek bezleri gibi detaylar da bebeğinizin ağırlığını arttırabilir. Dolayısıyla, bebeğinizin ağırlığını ölçmeden önce teraziyi sıfırlamalı ve bebeğinizin üzerindeki ağırlıkları ortadan kaldırmalısınız. Çok aktif bir bebeğiniz varsa, tartma işlemi sırasında doğru bir sonuç alamayabilirsiniz. Bu nedenle, genellikle bebekleri haftada bir kez tartmak yeterli olacaktır.
Teyzemin çocuğu doğduğu zaman normalin epey bir altındaydı. Hatta o zamanlar çok korkmuştuk. Fakat şu an kendisi 27 yaşında ve boy pos o biçim… Demek istiyorum ki her zaman olumsuz düşünmemek gerekiyor.