Sağlık & Beslenme

Bebekler ve ek besin sorunsalı? Ne zaman başlanmalı?

Bebeklerde ek besin ne zaman başlanmalı? Ek besinde nelere dikkat edilmelidir? Aslında bu soru o kadar uzun uzadıya anlatılması gerekilen bir konu burada her detayına değinmek maalesef mümkün olmuyor. Biz bebeklere de ek gıdaya geçişte neler yapabilirsiniz ve bebeğinizin yemek yemesini nasıl sağlayabilirsiniz biraz ip ucu vermek istedik.

Siz hazırsınız ama ya bebeğiniz

İlk 6 ay illa da anne sütü dememize gerek yok diye düşünüyoruz. Özellikle anne sütü emen bebekleriniz için ek gıdaya geçiş yapmanızda hızlandırma sürecinden kaçınınız. Her ne kadar eskiler erkenden yemeklerin suyundan tattırın sonra yemek seçer deseler de, uzmanlar bunun çok yanlış olduğunu ve bebeğin 6 aydan sonra ek gıdaya hazır hale geldiklerini iletiyorlar. Eğer bebeğiniz anne sütü emmiyorsa ye da yeterli emmiyorsa o halde doktorunuzun önerisi ile 4. Aydan itibaren de ek gıdaya geçiş yapabilirsiniz ama daha öncesi asla diyoruz.

Ek gıdada ilk hangi sebze verilir?

Ek gıdada ilk zamanlar kesinlikle alerjik olan yiyecekler tercih edilmemelidir ve her zaman 3 gün kuralı uygulanmalıdır. Aynı besini 3 gün vererek bebekte alerji yapıp yapmadığını gözlemlemelisiniz. Birçok farklı gıda verirseniz ve bebek gıdaya tepki verirse, yediğinin hangisinde alerji etkisi olduğunu bulmanız imkansız olur.

Ek gıdada ilk kullanılan sebzeler genellikle patates ve havuç olarak başlanır. 9 aydan sonra artık yavaş yavaş kahvaltıya geçiş yapabilirsin. Ek gıda ara öğünlerde ise yoğurt oldukça faydalı bir besin olacaktır. Yoğurdunuzu kesinlikle kendiniz taze olarak mayalamalısınız.

Bebeğiniz bir yaşına bastıktan sonra artık sizin yiyeceğiniz birçok yiyeceği yer hale gelir. Baharatlardan uzak durduğunuz sürece artık ona özel yemek yapmanıza gerek kalmaz.

Bebek günde ne kadar yemeli?

Ek gıdaya başlayan bir bebek bir çay kaşığı ile baslar ve bu her gün katlanarak artar. 6 aylık bebek midesinin büyüklüğü ortalama bir çay fincanı kadardır. Bebeklerinize daha çok sulu kısımlarından değil, tok kısımlarından yedirmeye gayre ediniz. Bebeğiniz anne sütü de alıyorsa ek gıda günde 2 öğün olarak başlayabilir ve 9 aya kadar devam edebilir. 9 aydan sonra ise artık 3 öğüne geçiş yapabilirsiniz.

Bebeğimin doyduğunu nasıl anlarım?

Bebeğimin doyduğunu başsını ileri geri çevirmesi ile ve ağzını kapatması ile kolayca anlayabilirsiniz. Ek gıdaya başladığında su vermeyi kesinlikle unutmuyorsunuz.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Kamer Kübra Ay

Anne, baba ve bebekleri için en çok ihtiyacı olan bilgileri paylaşmak amacıyla www.bebekodam.net sitesini açtık.

Bir yanıt yazın