Bebekler ve Çocuklar İçin Probiyotik
Bağırsak florasını korumak; hastalıkları önlemek, sağlıklı ve mutlu hissetmek için önemlidir. Çünkü; bağışıklık sistemimizin %70’inden fazlası bağırsaklarda bulunur. Bu nedenle, özellikle de söz konusu çocuklar ve bebekler olduğunda; probiyotikler çok daha önemli hale geliyor.
Amerika’da probiyotikler ile ilgili geçtiğimiz yıllarda yapılan bir çalışmada; yaşları 6 aylık ile 3 yaş arasında değişen 336 sağlıklı çocuk test edildi. Çocukların yarısına, yararlı bir bağırsak bakterisi olan Lactobacillus reuteri takviyesi verildi. Çalışmanın sonucunda, bu çocuklarda daha az ishal ve daha az solunum yolu enfeksiyonları geliştiği gözlemlendi. Diğer grupta yer alan çocuklarda, solunum yolu enfeksiyonları görülme oranı, iki kat daha fazlaydı.
Bebeklerde Kolik ve Probiyotikler
Probiyotikler, bebeklerde görülen koliğe karşı da etkili bir tedavi seçeneği sunar. Probiyotik takviyesi alan çocuklar üzerinde yapılan bir diğer çalışmada, birkaç haftanın sonunda, bu çocukların ağlayarak geçirdikleri sürenin %50 oranında azaldığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, çocukların dışkılarındaki E.Coli ve amonyak miktarında da bir azalma vardı.
Diş Çürükleri ve Probiyotikler
Probiyotikler, diş sağlığını da iyileştirebilir. Yapılan çalışmalarda; diş çürüklerinden sorumlu bir bakteri olan Streptococcus mutans’ı öldüren tek şeyin probiyotikler olduğu belirtilmektedir. Yani hepimiz, özellikle de çocuklar ve bebekler, günlük olarak probiyotik takviyesi alabilir.
Probiyotikler Küçük Çocuklara Nasıl Verilir?
Küçük çocuklara, toz halinde takviye verebilirsiniz. Emziriyorsanız, anne sütü ile karıştırabilirsiniz. Ayrıca, 3 yaş ve üzeri için yutulması kolay probiyotik tabletleri de bulunmaktadır. Bunlara ek olarak, 2 yaş ve üzeri çocuklar için çiğneme tabletlerini de kullanabilirsiniz.
Bağırsaklarımızda, 100 trilyonun üzerinde mikroorganizmanın olduğunu unutmayın. Bu rakam, vücuttaki toplam hücre sayısı kadardır. Bu nedenle, çocuklara ve bebeklere probiyotik vermenizde herhangi bir sorun yoktur.
Hangi yöntemi tercih edeceğiniz ve vereceğiniz ölçü hakkında bilgi almak için, takviyeye başlamadan önce çocuğunuzun doktoru ile iletişime geçebilirsiniz. Daha pratik bir probiyotik desteği vermek isterseniz, market raflarında satılan probiyotik yoğurtları tercih edebilir ya da evde kendi yoğurt mayanızla hazırladığınız ev yapımı yoğurtları da tercih edebilirsiniz.
Bana da yakın çevrem bebeğim için probiyotik kullanmamı öneriyor. Fakat fabrikasyon ürünü olduğu için korkuyorum. Aramızda probiyotik kullanan oldu mu? Ayrıca bunlar nerelerde satılıyor?