Bebek bıngıldağı ve bebek baş çevresi sorunları
Bebeklerin genellikle bir yaşın k adar kafalarının ön kısımlarında bıngıldak adı verilen bir bölge vardır. D vitamini eksikliğini gösteren bıngıldak yumuşaklığı için doğduktan 15 gün sonra D vitamini başlanılır ve bir yaşına kadar devam edilir. Her ay sağlık ocağında bebeğinizin bıngıldağına da bakıldığını görürsünüz.
Bebeklerde D vitamini neden önemlidir
Bebeklere neden D vitamini verilir? Bebeklerde D vitaminin eksik olması hem kafatasının oluşmasının zorlaşmasına neden olur hem de beyin hasarı bırakabilir. Dolayısı ile söylenilen düzeyde bebeklerinize her gün D vitamini vermeyi eksik etmeyiniz.
Bebeğinizin baş ölçümü
Bebeğinizin doğduğu andan itibaren aylık periyotlar ile baş çevresinin ölçüldüğüne şahit olursunuz. Azami ve asgari baş çevresi ölçüleri kız ve erkek bebeklerde farklılık gösterir. Bebeğin baş ölçümünün yapılması, olabilecek rahatsızlıkların erken teşhisine katkı sağlar. Sınırın altında olması ya da sınırın üstünde olması ortada bir sorun olduğunu gösterir.
Bebeğinizin kafası büyük mü?
Bebeğimin kafası normalden büyük diyorsanız mutlaka doktor kontrolüne girmeniz şart. Doktorunuz zaten olası bir anormalliği size mutlaka iletiyor olacaktır. Kafa içinde su birikmesi baş çevresini büyütebilir. Bu da bebeği sağlığını olumsuz etkileyecek ve ciddi sorunlar ortaya çıkaracaktır.
Bebeğinizin kafası küçük mü?
Bebeğinizin kafası normal boyutlardan küçükse bu durumda da sizi araştırmaya yönlendirmelidir. Zeka gerilikleri ve birçok farklı rahatsızlığın belirtisi olabilir. Her iki durumda da gerekli tüm tahliller yapılır ve eğer bir rahatsızlık var ise bir an önce tedavisi başlanmalıdır.
Sağlık ocağını uyarınız
Elbette her kez işini tam anlamı ile ve hakkı ile yapmıyor öyle değil mi? Bebeğinizi her ay sağlık ocağına kontrole götürüyor ya da özel doktora gidiyorsanız mutlaka aşı karnenizde baş çevrelerinizi de tutmayı unutmayınız. Unutulması durumunda uyarılarak ölçüm yapılmasını sağlayınız. Sizin ölçümünüz doğruluk payı göstermeyebilir. Düzenli olarak not alarak bebeğin kafa boyutunu takip edebilirsiniz. Elbette her asgarinin altında ya da üstünde olması durumu da sizi korkutmamalı. Sadece önlem almanızda fayda var ve gerek görüldüğü zaman tahlilleri yaptırmayı ihmal etmemelisiniz.