Bebek Bezi Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar
Bebek Bezi Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar
Bebeklerin, 2,5 ile 3 yaşına gelinceye kadar en temel ihtiyaçları arasında bebek bezi yer alır. Bebeklerin 2 yaşından itibaren hazır olmaları ile birlikte tuvalet eğitimleri de başlıyor. Ancak aileler bebek hazır olmadan, kendini ifade edemeden ya da isteklerini işaret diliyle anlatamadan tuvalet eğitimine başlamamalıdır. Tuvalet eğitimi alıncaya kadar bebekler, bebek bezi kullanır. Doğru bebek bezi seçerken, bebeğinizin gelişlim özelliklerinin neler olduğunu bilmeniz ve ona en uygun bezi seçmeniz gerekir. Bu sayede bebeğiniz de hem keyifli hem de hareketleri sınırsız olur.
Hangi Bebeğe Hangi Bez Kullanılmalıdır?
Bebek bezlerinin hepsinin amacı aynıdır. Ancak bebeklerin aylarına, kilolarına göre değişiklik gösterir. Bebeğinizin kilosuna bağlı olarak bebek bezi seçimi yapmalısınız. Bebekler, bebek bezi konusunda 3 gruba ayrılırlar.
Prematüre Bebekler
37. haftanın altında, çoğu zaman 1,600- 1,900 gr arasında doğan bebeklere verilen addır. Prematüre dünyaya gelen bebeklerin ciltleri çok ince ve şeffaftır. Damarları, cilt üstünde görülebilir ve dış çevreden gelecek herhangi bir etkiye karşı oldukça hassas olur. Prematüre bebekler, hijyenik ve ısısı şartları belli bir orana getirilmiş özel odalarda bir süre kalırlar. Bu süre içinde bebeklerine hangi bebek bezini kullanmaları gerektiği konusunda aileler tereddütlü davranabilir.
Erken doğan bebeklere uygun olarak yapısı ve dokusu yumuşak olan bebek bezlerine yönelin. Bu anlamda prematüre bebek bezleri satılıyor ama kalitesine dikkat edin. Bezin yan tarafındaki bantların kolay açılması ve bantların sessiz olması gerekir. Bu sayede bebeğiniz uyurken bile kolaylıkla atını değiştirebilirsiniz. Prematüre uygun olmayan bebek bezini kullandığınız zaman bebeğe büyük gelmesi, idrarını ve dışkısını emmemesi sızıntılara neden olur. Bu da bebeklerinizin cildinin hassas olması nedeni ile bazı tahrişlere yol açabilir. Bebek bezi bantları sürekli açılıp kapanacağı için dayanıklı olmalı ve göbek oyuntusu yer alan bezler bebeklerin göbek bağını korur.
Hatta prematüre bebekler için dış yüzeyi hava alabilen tekstil dış yüzeyli bebek bezleri de mevcuttur. Dış yüzeyde bulunan bu gözenekler sayesinde bebeklerin cildi temiz hava alabiliyor. Bu da daima kuru kalmalarında yardımcı oluyor. En önemlisi bebeğiniz için alacağınız bebek bezi, Türk Pediatri Kurumu tarafından önerilmiş ve dermatolojik testlerden geçmiş olması önemlidir.
Yeni Doğan Bebekler
Normal zaman ve kilosunda dünyaya gelen bebekler, erken doğan bebeklere oranla daha güçlüdür. Tabi ki her anlamda sizlere muhtaçtır ve uygun olmayan her şeye karşı da fazla hassastır. Yeni doğan bebekler sıvı beslendiği için sık sık idrar çıkar ve dışkıları sulu olur. Bu bebeklerin bezlerinin iyi olmaması ve düzenli olarak değiştirilmemesi beslenmesinde, uykusunda ve aktivitelerinde olumsuz problemler yaşanmasına neden olur.
Satın alacağınız bebek bezi, yeni doğan bebeklere özel olarak tasarlanan ve göbek oyuntusu bulunmalıdır. Göbek oyuntusu bulunan bezler, bebeğinizin göbek bağına zarar vermez ve korunmasını sağlar. Yeni doğan bebek bezleri genişleyip daralabilen ve esnek yan bantlarına sahip olması önemlidir. Bezlerin cırt cırtları kendiliğinden asla açılmamalı ve sürekli açılıp kapanmaya karşı dayanıklı olmalıdır.
Büyüyen Bebekler
Zaman içinde hareket etmeye bebeğiniz emekleme sürecine geçecek. Daha sonra adım atma, düşme, tırmanma ve yuvarlanma gibi hareketler yaşayacak. Bebeklerin çok hareketli olması nedeni ile bebek bezleri bu hareketlere uyum içinde olmalıdır. Büyüyen bebekler için bebek bezi alırken göz önüne alınması gerekenler;
- Emiş gücü yüksek olmalı ve bebeğin idrarını içine hapsedebilmeli,
- Sızdırmamalı,
- Bebeğiniz ile birlikte bebek bezi de hareket etmeli,
- Yapısı ince olmalı, ağır bebek bezleri bebeğin emekleme ve yürümesine engel olur,
- Bebeğin bacak arasını sürtünmeye bağlı olarak tahriş etmemeli,
- Yan bantların açılıp kapanmaya karşı dayanıklı olmalı,
- Esnek bantlı olmalı ki bebeğin bel kısmını sıkmasın.