Bebeğim Yemek Yemiyor Ne Yapmalıyım?
Bebeğiniz yemek mi seçiyor? Ya da gıdalara karşı ilgisiz mi görünüyor? Çocuğunuz yemek yemeyi reddediyorsa, bir çocuk doktoru ne yapmanız gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır…
Çocuklar, zaman içinde, istediklerini almak için anne ve babalarını manipüle etmeyi öğrenirler. Bu nedenle, bazen yemek yememek; sevdikleri yemeği almak için kullandıkları bir taktik olabilir. Ayrıca, bütün gün çocuğunuza atıştırmalıklar vermekten kaçının. Pek çok çocuk, bütün gün bir şeyler atıştırdığı için, gerçek bir öğün zamanı geldiğinde iştahı açık olmuyor.
Bu durum problem yaratabilir, çünkü atıştırmalıklar; protein, lif ve sağlıklı yağlar yönünden düşük olma eğiliminde olurlar. Bazen, çocukları acıktırmak gerekiyor, böylece gerçek bir öğünde daha kolay yemek yerler. Aynı şekilde, çocuğunuzun gün içinde ne kadar süt içtiğini de takip edin. Bir yaşından büyük çocuklar, günde 2 bardaktan fazla süt içmemelidir.
Bebeğiniz yürümeye başladıktan sonra, ilk yeteneklerinden biri beslenmeyi öğrenmektir. Henüz hayatını çok fazla kontrol edemese de, ağzına koyduğu şeyleri kesinlikle kontrol edebilir. Haftalar boyunca yalnızca 1-2 yiyeceği tercih edebilir; sonra aniden fikrini değiştirip tamamen farklı bir şey isteyebilir. Endişelenmeyin, bu, katı gıdaları keşfetmeye başlayan bebekler için normal bir davranıştır.
Ne Yapabilirsiniz?
Yemek zamanları geldiğinde, çocuğunuz biraz cesaretlendirilmeye ihtiyaç duyar, ama fazlasına değil. Çocuğunuz, bir gün iyi yemek yiyebilir, ertesi gün hemen hiç bir şey yemeyebilir. Bu nedenle, çocuğunuzun bugün önüne koyduğunuz her şeyi reddetmesi davranışına odaklanmak yerine, 1 hafta boyunca neler yediğini düşünün.
Anne ve babalar genellikle, çocuklarının yiyecek alımının dengede olmadığını düşünürler, ancak bu kadar enerjisi olduğuna göre, bunu bir şeylerden alıyor olmalı. Çocuğunuz büyüdükçe ve buna göre kilo aldığı sürece, bebeğinizin yediklerinin onun için yeterli olduğundan emin olabilirsiniz. Eğer endişeleriniz varsa, konuyla ilgili olarak doktorunuzdan çocuğunuzun büyüme tablosunu gözden geçirmesini isteyebilirsiniz.
- Çocuğunuza sağlıklı yiyecek seçenekleri sunun ve kendi kendine beslenmesine izin verin. Bu, bağımsızlık kazanmasını sağlar,
- Onu tehdit etmeyin ya da pazarlık yapmayın,
- Yemek zamanlarını bir güç mücadelesine dönüştürmeyin,
- Sağlıklı bir yiyeceği sevmesini sağlamak istiyorsanız, yemek zamanlarını olumlu tutun, yemekleri mümkün olduğunda tüm aile birlikte yiyin,
- Çocuklar yeni tatları ve dokuları kabul etmekte zorlanır, bu nedenle ilk kez bir yiyeceği yediğinde tükürürse; bir sonraki hafta tekrar vermeyi deneyin.