Bebeğim ek gıda sonrası kusuyor! Ne yapmam lazım?
Ek gıdaya başlayan bebeğim kusuyor neden? Daha önce bebeğimde hiç kusma sunumu yalanmıyordu ama özellikle gıdaya başladıktan sonra bebeğim kusmaya başladı diyebilirsiniz. Bebek kusuyorsa ne yapmalı? Nelere dikkat etmek gereklidir bir bakalım.
Kusan bebekler için ne yapılabilir?
- Özellikle zorla yemek yedirme gibi durumlar varsa bundan derhal uzaklaşın. Bebeğinizin zorla ağzını açarak ya da istemediği halde onu kandırarak yedirmekten uzak durmalısınız.
- Ek gıdaya başlama sürecinizi iyice araştırınız. Bebeğiniz hazır ise ve en önemlisi çok az tadımlık şeklinde başlatarak ilerleyin. Bebeğinize aşırı yediriyor ve dolayısı ile de kusmasına neden oluyor olabilirsiniz.
- Bebeğinizi yatırarak yemek yedirmeyiniz. Bunun yanı sıra yemek yiyen bebeği hemen yatırmaya çalışmayınız.
- Bebeğiniz yemek yedikten sonra midesine baskı yapacak aktivitelerden uzak durunuz.
- Bebeğiniz hep aynı gıdayı yedikten sonra kusuyorsa o besine uzun bir süre ara veriniz.
- Bebeğim kusuyor doktora götürmeli miyim?
Elbette çocuğun her kusması bir sorun olduğunu göstermez. Bazen ufak tefek kusmalar endişe etmenize gerek etmeyebilir ama eper bu sürekli bir hale geliyorsa ve bebeğiniz yemiyor, beslenmiyor ve sürekli kilo kaybı yaşıyorsa o halde hemen önlem alıp doktorunuz ile görüşmelisiniz. Zaten uzmanlar en az 1 yaşına kadar bebeklerinizi aylık olarak muayene ettirmenizi öneriyor. Dolayısı ile her ay gittiğinizde o ay içinde olan sorunları iletebilir ve çözüm isteyebilirsiniz. Bebeğiniz kusmanın yanı sıra farklı belirtilerde gösteriyorsa o halde bu süreyi bile beklemeden doktorunuza ulaşmalı ve bilgi vermelisiniz.
İlk aylarda daha doğrusu yeni doğan bebeklerde ise kusma sık sık görülür. Bebek anne sütünün fazlasını çıkarıyor olacak ve bu genellikle az bir miktar olarak kendini gösterir. Bu sebeple endişe etmenize gerek yoktur. Eğer bebeğiniz fışkırarak kusuyor ya da bebeğiniz gelişemiyor kilo almıyorsa o halde yeni doğan bebekleriniz için de önlemleri hızlıca almalısınız.