Anne Karnında Down Sendromu Belirtileri
Anne Karnında Down Sendromu Belirtileri
Anne karnındaki her bebeğin sağlıklı olması için çaba gösteren doktorlar, doğum sırasında bin bebekten bir tanesinde down sendromunun bulunduğu istatistiğine de mutlaka yer veriyor. Down sendromu, bebeğin gelişimi sırasında kromozomlarda meydana gelen bir aksilik sonucunda fazladan bir kromozom daha oluşmasına verilen genel isimdir. Halk arasında daha çok mongol olarak isimlendirilir.
Bebekler doğduktan sonra down sendromlu olup olmadığını anlamak bakarak bile mümkün iken anne karnında yapılacak test ve tanılar sayesinde hastalık olup olmadığı yönünde yorum yapılabilir. Anne karnında down sendromu belirtileri testler sonucunda ortaya çıkan verilerin değerlendirilmesi sayesinde anlaşılır.
Anne Karnındaki Down Sendromu Belirleme Testleri Nelerdir?
Anne karnındaki bebeğin down sendromu belirtileri konusunda kesin yorum yapabilmek için öncelikle bazı faktörleri değerlendirmek gerekir. Annenin ileri yaş gebelik döneminde olması down sendromu belirtileri açısından oldukça yüksek ihtimaller içerir. Anne yaşı ilerledikçe bebeğin down sendromlu doğma riski artacaktır. Anne karnında anlamak için ise yapılması gereken ikili ve üçlü test ile birlikte bazen dörtlü test, ense kalınlığı ölçümü ve prenatal tarama testleri şeklinde sıralanabilir. Çıkacak sonuçlar belirti olarak kabul edilir ve yorumlanır.
Anne Karnındaki Bebekte Down Belirtileri Nelerdir?
Anne karnında down sendromu belirtileri arasında ilk olarak göze çarpan ultrason görüntüleri olacaktır. Ultrasonda down sendromu belirtileri olarak adlandırılan bazı noktalar bulunur. Bebeğin kalbinde bir takım anormallikler tespit edilirken, bebeğin diz ile kalçası arasındaki mesafenin kemik olarak incelendiğinde olması gerekenden kısa olduğu görülür. Ayrıca elinin bazı parmaklarında ikinci kemiğin olmaması da sayılacak bir başka belirtidir.
Bunlara ek olarak ölçüm sonucunda bakılacak olan ense kalınlığı, kısa üst bacak ve üst kol kemikleri ölçümü, böbrekte genişleme olup olmadığı, kalpte parlaklık olarak adlandırılan belirtinin ortaya çıkması, burun kemiğinde gelişme geriliği veya hiç olmama gibi olasılıklar bebekte down sendromu habercisi sayılabilir.
Anne Karnındaki Bebekte Nasıl Down Teşhisi Yapılır?
Down sendromu belirtileri erken dönemde ortaya çıkmadığından dolayı teşhis yapabilmek için bazı yöntemlerden yararlanılır. Bebeğe yapılan ikili ve dörtlü test 11 ile 14. Hafta arasında gerçekleştirilir. Bu testler bazı sonuçların elde edilmesi konusunda yol gösterici olacaktır.
Allah’ın verdiği canı kimse alamaz ama hamilelik esnasında çocuğun down sendromlu olduğunu öğrendikten sonra da insan ister istemez düşünüyor. Çocuk doğduktan sonra bütün bir hayatı bu şekilde geçecek. Ne kadar doğru acaba?
Allah’ın verdiği canı kimse alamaz ama hamilelik esnasında çocuğun down sendromlu olduğunu öğrendikten sonra da insan ister istemez düşünüyor. Çocuk doğduktan sonra bütün bir hayatı bu şekilde geçecek. Ne kadar doğru acaba?