7 Haftalık Bebek Gelişimi
7 Haftalık Bebek Gelişimi
Hamileliğin 7. haftasında birçok bayan henüz erken hamilelik belirtilerini yaşıyor olabilir. 7 haftalık bebek gelişimi olarak bebeğin yüzü şekillenmeye başlamaktadır. Bu haftada yapılacak olan ultrason muayenesinde bebeğin baş ve kalça bölümü oluştuğu görülür ve CRL ölçümü yapılır. Yapılacak olan baş ile kalça arası mesafe ölçümüne göre kaç haftalık hamile olduğunuz öğrenilebilecektir. Aynı zamanda yaklaşık doğum yapma tarihinizin de hesaplaması yapılabilmektedir.
Bebeğin Durumu
Hamileliğin her aşamasında bebeğin durumunda değişimler görülmektedir. 7 haftalık bebek gelişimi aşamalarında, bebeğin boyunun 9 ya da 11 mm arasında olduğu görülür. Şekil olarak fasulye görüntüsündedir ve göz çukurları oluşmaya başlar. Bebeklerin beyin ve sinir sistemi hızlı bir şekilde gelişmeye başlar. Bu bebeğin başının daha büyük olmasına neden olmaktadır. 7. haftada yemek borusu ve soluk borusu oluşmaya başlamıştır. Deri çok ince olduğu için 7. Haftada tüm kılcal damarlar görülebilmektedir.
Annede Oluşan Değişimler
Hamileliğin 7. haftasından sonra anne adaylarında da büyük değişimler görülebilir. 7 haftalık bebek gelişimi durumuna bağlı olarak, annenin rahmi normalin iki katı büyüklüğündedir. Bu idrar kesesine baskı yapacak, kan basıncı yüksek olacak ve sık idrara çıkma görülecektir. İdrara çok çıkılsa bile su içmekten kaçınılmamalı en az 2 litre ve üzerinde su içilmelidir. Bu haftalarda mide bulantısı hissedilebilir. Anne adayları beslenmesine dikkat etmeli ve kabızlığa karşı lifli sebze tüketimini artırmalıdır.
Hamilelikte Yapılacaklar
Sağlıklı ve rahat bir hamilelik dönemi geçirmek, rahat bir doğum için anne adaylarının 7 haftalık bebek gelişimi döneminden itibaren çeşitli egzersizler yapmaları faydalı olacaktır. Kontrollü olarak yapılacak olan tüm hareketler ve beslenme alışkanlıkları, hem anneni hem de bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşıyacaktır. Yapılacak olan egzersizler şunlardır;
- Yoga gibi rahatlatıcı hareketlerin yapılması,
- Nefes egzersizleri yapılarak, nefes darlığı yaşanmasını önlemek,
- Yürüyüşler yaparak vücut esnekliğini artırın ve stresten uzak durun, bu bedeninizin rahatlamasını sağlayacak ve mutlu bir hamilelik yaşamanıza imkan tanıyacaktır.
- Çeşitli terapilere katılarak sosyalleşin ve kendinizi yenileyin,
- Fiziksel ve zihinsel olarak kendinizi iyi hissetmeye çalışın, bu rahat bir hamilelik ve sağlıklı bir lohusalık dönemi geçirmenizi sağlayacaktır.
Muazzam bir yazı olmuş. Bir solukta okudum gerçekten… Aslında bunu tüm hamilelik boyunca geçirilen haftalar olarak yazılabilir. 1. hafta, 2. hafta, 3. hafta gibi… Böylece daha güzel bir yazı dizisi ortaya çıkar.