Annelik

30 Yaş Sonrası Sağlıklı Hamilelik

Özellikle son yıllarda, 30’lu yaşlarındaki kadınların doğum oranının, 20’li yaşlarındaki kadınlara göre daha yüksek olduğunu açık bir şekilde görüyoruz. Otuzlu yaşlarında doğum yapan kadınların sayısı artarken, 20’li yaşlarındaki kadınlarda da daha az doğum görülmeye başlandı. 30 ile 34 yaş aralığındaki kadınların doğum oranı 2005 yılında 101.5 / 1000 iken, geçtiğimiz yıl bu rakam 102.6 / 1000 yükselmiştir.

Ayrıca, 35-39 yaş aralığındaki kadınlarda doğum oranlarında da artış kaydedildi. 25-29 yaş aralığında doğum yapan kadınlara baktığımızda, bu rakamın son birkaç yıl içinde düşüş gösterdiğini söyleyebiliriz. Bu rakamlara baktığımızda, 30 yaş sonrası kadınların eskisinden daha fazla bebek sahibi olduklarını ve daha genç kadınların ise doğum oranının yavaşladığını söyleyebiliriz.

30’lu Yaşlarda Hamilelik

Bir kadının doğurganlığında 32 yaşında hafif bir düşüş olur, ancak bu düşüş 37 yaşından sonra daha da artmaktadır. Kadınların en verimli çağı, 20’li yaşlarıdır; ancak yukarıda gördüğümüz veriler, kadınların hamilelik için 30’lu yaşlarına kadar beklediklerini göstermektedir. Ancak bekledikçe, hamile kalmak daha zor olabilir. 30’lu yaşlarda hamile kalma olasılığını anlamak önemlidir. Ayrıca, özellikle 35 yaşın üzerindeyseniz, eşinizin yaşı da önemlidir. Bir erkeğin yaşı da doğurganlıkta önemli bir unsurdur. 35 yaşın üstündeki kadınların yaklaşık üçte biri hamile kalmak için ek yöntemlere başvurur ve bu sayı, yaş ile birlikte artış gösterir.

35 yaşın üzerindeyseniz ve doğum kontrol yöntemini bıraktıktan sonra 6 ay düzenli ilişkiye rağmen hamile kalamadıysanız, bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Yaşınız ne kadar büyük olursa olsun ya da yumurta sayınız az olsa da, bu çözülemeyecek bir sorun değildir. Doktorunuz, yumurta kalitesi ile ilgili bir endişe duyuyorsa sizden test isteyebilir. 30’lu yaşlarınızda herhangi bir döngüde hamile kalma şansınız yaklaşık %75’dir. Bu yaşlarda her hamilelikte düşük yapma riski vardır ve bu risk yaş ile birlikte artar.

Düşük Riski Artıyor

Düşük, kromozomal anormalliklerin bir sonucu olabilir ve bu anormalliklere sahip bir bebeğin, özellikle de 35 yaşından sonra, annenin yaşı ile ortaya çıkma şansı artar. Halihazırda kronik bir hastalığınız varsa, hamileliğinizin zorlaşması ve düşük yapma olasılığınız daha fazladır. Diyabet, yüksek tansiyon veya tiroit hastalıkları da hamileliğinizi etkileyebilir. Bu nedenle, hamile kalmadan önce sağlıklı kalmak, bu risklerin azalmasına yardımcı olur.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Bir yanıt yazın