2 Yaş Sendromuna Dikkat! Neler yapılabilir
Bir çocuk büyütmek elbette kolay iş değil ama bazı anlar var ki çaresiz kalabilir ve ne yapacağınızı bilemeyebilirsiniz. İşte bu anlardan biri de 2. Yaş civarıdır. 2 yaş sendromu ya da 2.5 yaş sendromu anne ve babaların çok çaresiz kaldığı ve özellikle de şaşırarak baktıkları dönemlerden biridir. Kişi adeta evladını tanıyamaz ve neden böyle yaptığını araştırmaya başlar. Sonuç ise koskocaman bir 2. Yaş sendromu.
2 yaş sendromunda neler olur?
Bebeğiniz artık çocukluğa geçiş yapar ve bunu size adeta kanıtlamaya çalışır. Daha hırçın olmaya başlar. Bir şeyi istediğinde ve sizden olumlu yanıt alamayınca kendini yere atmaya ve bağırmaya hatta ağlamaya ve çığlık atmaya başlar. İstemediği bir şeyi yaptırmak istediğinizde elindekileri yere atar ve hatta size vurma eğilimleri bile gösterebilir. Saatlerce ağlayabilir ya da sürekli sinirli ve agresif olarak davranabilirler. Ne kadar zor değil mi bu süreçler
2 yaş sendromunda neler yapılabilir2 yaş sendromunda hem anne hem de babanın birlik yapması gerekir. Siz çok net ve çizgileriniz belli bir şekilde davranmalısınız. Eğer bir şeyi almasını istemiyorsanız ve hayır diyorsanız o asla evet olmamalı. Çok ağladı diye ya da sussun diye onu vermeniz onun kendi içinde, ağlayarak elde ettim düşüncesini sağlamlaştıracak ve süreç bu şekilde devam edecek. Elbette o bir birey onun da hakları var ama hala bir çocuk ve doğruyu yanlışı ona öğretecek olan sizsiniz.
Israr ı ve baskıcı olmayın
Onunla bir konuda asla inatlaşmayınız. İnatlaşmak çocuğu daha kötü yapacaktır. Örneğin bir şey istiyor ama almasını istemiyorsanız. Sürekli onun elinden almak yerine, onun ortadan kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle çatışmıyor olacaksınız. Ona üstünlüğünüzü bak elinden nasıl alıyorum ile değil, o senin için uygun değil diyerek bu süreci öğretmelisiniz. Ya da yemek istemediği bir yemeği zorla yedirmeye çalışmayınız. Biraz ara ererek ya da içine farklı tatlar katarak yeniden deneyebilirsiniz.
Sabır sabır
2 ve 2.5 yaş sendromunda dikkat etmeniz gereken tek şey sabırlı olmanız. Onun bir çocuk olduğunu unutmayın. Sizin sinirli olmanız süreci daha da çıkmaza sokar. Siz sadece çizginizi netleştirin ve sabırlı olmayı öğrenin yeter.
Onu izlemeyin
Çocuklar genelde kendilerini üzmek için ya da yormak için ağlayıp yere atmazlar. Amaç sizin görmenizdir. Dolayısı le o ağladığında onu izlemek ve konuşmak yerine görmezden geliniz. Kendini yere attığında da öncelikle etrafında tehlikeli bir durum varsa onları uzaklaştırarak sonrasında kendi kendine sakinleşmesini sağlayabilirsiniz. O da bu numaranın sizde işe yaramadığını anlamış olacaktır
Gelişim kitapları
Çocuk yaş sendromlarında birçok etkili kitaplar vardır. Özellikle bu dönemlerde bolca kitap okumalı ve birçok uygulamalı örneklere göz atmalısınız. Ne kadar okursanız ve öğrenirseniz süreç o denli keyifli ve kolay geçer.