19 Aylık Bebek Gelişimi
19 Aylık Bebek Gelişimi
Bebekler genellikle 19. ayda beslenme ile uyku zamanlarında birtakım problemler ortaya çıkarabilir. Bu gibi durumlarda ebeveynler bazı seçenekler oluşturarak bebeklerini bu durumdan kurtarmaya çalışmalıdır. Bebeğinizin sosyal gelişimine katkı sağlamak için bu dönemde onunla daha fazla zaman geçirmeye önem vermelisiniz.
19 aylık bebek gelişimi açısından günde ortalama olarak 12 ile 14 saatlik uyku düzeni sürer. Şayet bebeğinizde herhangi bir sağlık problemi bulunmuyorsa günde en az 12 saat uyumasına özen göstermelisiniz. Bu durum her bebek için geçerli değildir. Bazı bebeklere yalnızca gece uykusu yeterli olabilir. Bu sebeple bebeğinizin uyku süresini onun ihtiyaçlarına bağlı olarak düzenlemek gerekir. Bebeklerin gece uykularının kalitesiz olması zihinsel gelişimlerinde bazı sorunlara yol açabilir. Tabi ki her bebek için bu durum söz konusu değildir. Bazı bebeklere sadece gece uykusu da yeterli gelir. Bu sebeple bebeğinizin kaliteli uyku düzeninin anneler belirlemelidir. Gece uykusunda bebeğinizin kesintisiz uyuması için önceden bazı önlemleri alarak onun rahat uyumasını sağlayabilirsiniz. Bebeklerde 1 haftadan uzun olmak kaydı ile günde 10 saatten az uyumaları halinde bir doktor kontrolünden geçmesinde fayda vardır.
19 Aylık Bebeklerde Beslenme
19 aylık bebek gelişimi açısından fiziksel ve sosyal bakımdan çok aktif olurlar. Bu nedenle bebeğinizin sağlıklı olarak büyüyüp gelişmesi için yeterli ve dengeli beslenmesi önemlidir. Bebeklerin kemik gelişimi bakımından ve zihinsel bakımdan yeterli gelişmeleri için sağlıklı öğünlere ağırlık verilmelidir. Bebeğinizin ihtiyacına bağlı olarak 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde beslenme yapabilirsiniz.
19 aylık bebek gelişimi açısından yoğurt, çorba, sebze ve et yemeklerini bebeğinizin tüketmesini sağlayın. Her bebeğin yemek yeme anlamında çok da istekli olduğu söylenemez. Bebeğiniz iştah sorunu yaşıyorsa ve bu rahatsızlık uzun zamandır sürüyorsa bir çocuk doktoruna gitmekte yarar vardır. Doktorunuz iştah açıcı şuruplar ile yeniden bebeğinizin yemek alışkanlığını kazanmasına destek olur.
Bebekler 12 ile 36 ay arasında yetersiz ve dengesiz beslenmesi sonrasında gelişim geriliği olmak üzere birçok sağlık sorunlarını da beraberinde getirir.
19 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim
19 aylık bebeklerde gelişim, fiziki açıdan sağlık durumu hakkında size bazı bilgiler verir. Bebeklerde herhangi bir farklı durum hissedilirse doktor ile görüşme yapılabilir. Gelişim geriliğinde kas ya da kemik gelişimi hakkında bazı problemler bu zamanlarda belli olmaya başlar. Bebeğin yürümede zorluk yaşaması, gün boyu az hareket etmesi veya dengede dururken aşırı zorlanma yaşaması bazı sorunların habercisi olabilir.
Bebek gelişimini aslında ay ay olarak değil de bir bütün olarak da işlemek gerekiyor. Çünkü bu küçük canlılarımızın eğitimini en doğru şekilde planlamak gerekir.