1-2 Yaş Çocuklarda Disiplin
Uzmanlar; sınırlar koymak, iyi davranışları geliştirmek ve istenmeyen davranışları azaltmak için belirli sınırlar koymanın, çocuğunuz erken yaşta iken başlayabileceğini belirtiyor. Bu konuda, küçük bebeklerin bile öğrenmesi gereken şeyler var. İyi olmayan bir davranışı olduğunda, daha iyi bir şekilde davranmasına yardımcı olmak ve görmezden gelmek, bu konuda iki etkili stratejidir. Örneğin, 4 aylık bebeğiniz saçınızı çekmenin ne kadar eğlenceli olduğunu keşfederse; elini hafifçe kaldırabilir, ona bir öpücük verebilir ve başka bir oyuncak gibi eğlenceli ve uygun bir şeye yönlendirebilirsiniz.
Elbette, potansiyel olarak tehlikeli olan bir davranışı asla göz ardı etmemelisiniz. Yine de, çok küçük çocukların tamamen suçsuz olduklarını hatırlamak önemlidir. Küçük çocuklar, ellerini nasıl kontrol edeceklerini ve neden ve etki kavramlarını anlamaya başlamayı öğreniyorlar. Bu noktada, can sıkıcı davranışlar karşısında üzülmemek ya da aşırı tepki vermemek önemlidir. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada; ebeveynlerin neredeyse yarısı, bebeklerin uzaktan kumandayı kullanarak sürekli kanal değiştirdiklerinde, kendileri ile alay ettiğini düşünüyor ve bir çocuk böyle davrandığında, pek çok ebeveyn sinirleniyor. Burada, sakin bir tavır sürdürmek ve yaptığınız şeye devam etmeniz önemlidir.
8-12 Aylık Bebeklerde Disiplin
Bebeğiniz emeklemeye başladığı dönem, sınırların belirlenmesi hakkında düşünmenin zamanı geldi demektir. Bir anda her şey, çocuğunuz için bir araştırma nesnesine dönüştür. Bu aylarda bir bebek, sadece araştırmak ister; ne yapması gerektiği ya da yapmaması gerektiği konusunda bir fikri yoktur. Bu nedenle, eğer bir şeye dokunmasını istemiyorsanız, etrafta çocuğunuza uygun öğeler bırakmayı deneyin. Uzmanlar, bunun çocuğunuzun beladan uzak durmasına yardım etmenin en iyi yolu olduğunu ve kurallara uymanın çok daha kolay olduğunu söylüyor.
12-24 Aylık Bebeklerde Disiplin
Bu aylarda çocuğunuzun iletişim becerileri gelişiyor. Bu da, artık temel kuralları açıklamaya başlayabileceğiniz anlamına geliyor. Ayrıca, ciddi durumlarda mantıklı kelimeler kullanmaya da başlayabilirsiniz. Bebeğiniz yürümeye başladığında, onun bağımsızlık duyguları ve heyecanı ile karşılaşacaksınız. İstediği her şeyi yapamayacağını gördükçe, bu konuda hüsrana uğrayacak. Bu dönemde, öfke patlamaları da başlayabilir. Böyle anlarda ona sinirlenip odasına göndermeyin, sert disiplin teknikleri ona iyi gelmeyecektir. Bu tip davranışlar, bebeğinizin gelişiminin bir parçasıdır. Dolayısıyla, kendi çocuğunuzu tanımanız gerekir. Bazı çocuklar, dikkati dağılınca hızlı bir şekilde sakinleşir, bazıları sarılmaya ihtiyaç duyabilir. Eğer çocuğunuzun öfke problemi uzun sürüyorsa, onu bu durumdan çıkarmak için neler olup bittiğini güzelce açıklayın.